5/4/09

Οι Μπλε,οι Πράσινοι και οι Άχρωμοι της Γενικής Συνέλευσης

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη σχολή μας, νομίζω πως έφτασε ο καιρός να καταπιαστώ με αυτό το θέμα μέσα από το blog μου.


Αφού επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων στο μπλε αμφιθέατρο για την εξ αναβολής συνέλευση, έφτασε η στιγμή για να ξεκινήσει η διαδικασία. Το προεδρείο ορίστηκε και προέκυψε σχεδόν απευθείας το 1ο "πρόβλημα".

Συζήτηση περί ψηφισμάτων ή πλαισίων πρώτα?

Ο υπεύθυνος της ΔΑΠ φρόντισε να υποδείξει στα μέλη της παράταξης και τους υποστηρικτές τι οφείλουν, ως άτομα με κριτική σκέψη πάντοτε, να ψηφίσουν με τη βοήθεια του μικροφώνου. Η κίνηση αυτή(συμμαζέματος του κοπαδιού) είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί τελικά η συζήτηση των πλαισίων πρώτα με μικρή όμως διαφορά στις ψήφους.

Επομένως, ο λόγος άνηκε στον υπεύθυνο της ΔΑΠ. Ο ίδιος παρουσίασε το πλαίσιο της παράταξής του(μια πρόχειρη αντιγραφή των προτάσεων της επιτροπής προγράμματος σπουδών) και έπειτα ξεκίνησαν οι ερωτήσεις επί αυτού. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η επιθετικότητα προς μέλος της ΠΑΣΠ, όταν του απηύθυνε ερώτηση. Κατά τη γνώμη μου, ήταν ανεξήγητη εκτός κι αν υπάρχει παρελθόν! Επίσης, απορίες μου δημιούργησε το ότι η Ε.Α.Κ.Ο. δεν είχε ούτε μία ερώτηση προς τον υπεύθυνο της ΔΑΠ για το πλαίσιο που κατέβασε!

Δεύτερος στη σειρά παρουσίασης των πλαισίων ήταν ο γραμματέας της ΠΑΣΠ. Το πλαίσιο της ΠΑΣΠ προσπαθούσε να φανεί περισσότερο αγωνιστικό σε διεκδικήσεις, αλλά η μαύρη αλήθεια είναι πως δεν έπειθε ούτε τα μέλη της παράταξης! Και αυτό, αποτελούσε αντιγραφή από τις προτάσεις της προαναφερθείσας επιτροπής....Ακολούθησαν ερωτήσεις από μέλη της ΔΑΠ κυρίως με κορυφαία στιγμή όταν ένα μέλος της ΔΑΠ είχε την εξής απορία:

"Όταν λέτε 2 συγγράμματα στο πλαίσιο σας, εννοείτε 2 βιβλία?"

Νωρίτερα, ο υπεύθυνός του,σε παρόμοια ερώτηση ΠΑΣΠίτη, είχε ξεκαθαρίσει ότι εννοεί σύνολο βιβλίων ως σύγραμμα, όπως δηλαδή, ορίζεται από όλους τους φοιτητές!

Τρίτη σε σειρά παρουσίασης ήταν η Ε.Α.Κ.Ο.. Ωστόσο, όλοι πιστεύω ξαφνιαστήκαμε από την κίνηση-έκπληξη να παραχωρήσει το χρόνο της στην παρουσίαση των ψηφισμάτων της Πρωτοβουλίας Φοιτητών Οδοντιατρικής! Αυτή η κίνηση, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση ιδιαιτέρως της ΠΑΣΠ και ορισμένων μελών της ΔΑΠ. Όμως, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, πήρε τελικά την έγκριση να παρουσιάσει μια κίνηση φοιτητών, διαφορετική από όσες είδαμε ως τώρα στη σχολή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε 3 ζητήματα στην ομιλία του:

α) Εγγραφές πρωτοετών και το μίνι πανηγύρι που στήνουν οι κομματικές παρατάξεις

β) Αφίσες, κατανομή χώρων στη σχολή

γ) Διεξαγωγή καταστατικής συνέλευσης

Μόλις τελείωσε την παρουσίαση,ακολούθησαν οι ερωτήσεις(κάντε κλικ για να τις δείτε εδώ).
Παρά το άγχος και την τρεμάμενη φωνή που διακρινόταν πως είχε, καθώς τα άτομα του 1ου έτους, τον ζούμε καθημερινά στη σχολή, στις περισσότερες ερωτήσεις απάντησε με σοβαρότητα και ξεκάθαρα(παρότι, όπως όλοι διαπιστώσαμε ήταν επαναλαμβανόμενες σε σημείο εκνευρισμού) και μερικές φορές ήταν αποστομωτικός με τις απαντήσεις του, με αποτέλεσμα να κερδίσει το χειροκρότημα αρκετών παρευρισκομένων(ανάμεσά τους και εγώ).

Δε θα σχολιάσω τις ερωτήσεις ή τη σκοπιμότητά τους. Αυτό που πιστεύω κούρασε τους περισσότερους είναι ο χρόνος που παρέμεινε επάνω στο βήμα ο 1ετής. Ήταν περίπου 40 λεπτά στη διάρκεια των οποίων προσπαθούσαν να τον στήσουν στον τοίχο, στον οποίο τους έστησε τελικά ο ίδιος. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κατορθώσει να κλέψει τις εντυπώσεις και να πείσει και τους πλέον δύσπιστους, που πιστεύαμε πως θα είναι τραγωδία ένας νέος και άπειρος πρωτοετής να μιλήσει για κάτι τόσο σημαντικό. Ευτυχώς διαψευστήκαμε!

Όμως, στη συνέχεια, μου προκάλεσε αηδία, το γεγονός ότι πήρε το μικρόφωνο ένα μέλος της ΠΚΣ Ιατρικής(επειδή στη σχολή μας είναι απλά ανύπαρκτοι) και κατηγόρησε όλους όσους πιστεύουν στην Πρωτοβουλία ως φασίστες που κοιμούνται με φωτογραφίες του Χίτλερ αγκαλιά.........Αυτά τα "πύρινα" και καθόλου προκάτ λόγια(ειρωνεία φυσικά) που χρησιμοποίησε, προκάλεσαν το χειροκρότημα ορισμένων μελών της ΔΑΠ!!!!!!!!

Μετά από αυτήν την ευχάριστη αλλαγή, η ΠΚΣ παρουσίασε το πλαίσιο της και η Ε.Α.Κ.Ο. έπειτα.

Στη συνέχεια, αναλωθήκαμε σε ορισμένες βαρετές δευτερολογίες, όπου οι συνδικαλιστές αναλώθηκαν σε επίλυση παλαιοτέρων διαφορών ως επί το πλείστον και που δεν ενδιέφεραν κανέναν τη δεδομένη στιγμή. Φήμες ότι όλοι χασμουριόνταν όταν συνδικαλιστής της ΠΑΣΠ βρισκόταν στο βήμα κρίνονται ως κακοήθεις και ανακριβείς.

Η ώρα είχε φτάσει αισίως 4.30 όταν ξεκίνησε η ψηφοφορία! Το τρενάκι της ΔΑΠ(μαζική είσοδος ατόμων το τελευταίο τέταρτο, που ειδοποιήθηκαν με μηνύματα στα κινητά τους να αφήσουν ότι έκαναν εκείνη τη στιγμή) έκανε την εμφάνισή του , οπότε η πόρτα μπορούσε πλέον να κλείσει για να ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Στα πλαίσια, η ΔΑΠ κυριάρχησε άνετα, καθώς δεν υπήρχε δεύτερος γύρος ούτε γινόταν να ψηφίσουμε πρόταση πρόταση.

Στα ψηφίσματα όμως, είχαμε μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία της πολιτικής και του φοιτητικού συνδικαλισμού!
Καταρχάς, η ΔΑΠ μέσα σε μια ώρα άκουσε τις απόψεις όλων των μελών της(όπως πάντοτε φυσικά) και παρουσίασε αντιψηφίσματα(!) γραμμένα στο πόδι. Στην καταμέτρηση για το 1ο ψήφισμα(εγγραφές πρωτοετών), υπήρξε ισοψηφία μεταξύ των προτάσεων της ΔΑΠ και της Πρωτοβουλίας. Η μόνη λύση που φάνταζε δυνατή ήταν να το ρίξουμε στα ζάρια, όπως και ειπώθηκε για να σπάσει ο πάγος! Όμως από τη δύσκολη θέση της εύκολης κατηγορίας ότι τα ζάρια είναι σημαδεμένα εκ των υστέρων(αν έχαναν οι μεν ή οι δε), μας έβγαλε μεγάλος συνδικαλιστής της ΠΑΣΠ επί πτυχίω που "παρανόησε" και ψήφισε λάθος. Σε μια κίνηση αβρότητας και αγάπης λοιπόν, η ΔΑΠ, βρήκε έναν απρόσμενο και επιθυμητό, τη δεδομένη στιγμή, σύμμαχο που υπερψήφισε την πρότασή της στην επανάληψη της διαδικασίας συμπαρασύροντας όλα τα μέλη της ΠΑΣΠ που υπακούν τυφλά σε αυτόν.

Στο 3ο ψήφισμα μάλιστα, για να μην απορούμε όλοι τι έγινε ως εκείνη τη στιγμή, διευκρινίστηκε ότι κατεβαίνει κοινό ψήφισμα ΠΑΣΠ και ΔΑΠ!!!!! Είναι πασιφανές ότι μπροστά στον κίνδυνο και τον περιορισμό της δύναμής τους από κάτι διαφορετικό, οι 2 παρατάξεις συνένωσαν τις δυνάμεις τους, κάτι που αποτελεί σίγουρα πανελλήνια πρωτοτυπία!

Σε πολλούς έμεινε η πίκρα του αποτελέσματος. Όμως η Πρωτοβουλία έκανε αισθητή την παρουσία της και είναι δεδομένο πως ο ύπνος κάποιων έχει γίνει πιο ανήσυχος τα βράδια από τα αποτελέσματα!!!

Αυτά προς το παρόν!Τα λέμε στα αμφιθέατρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου