2/5/09

Καταλήψεις, χαβαλές και απολιτίκ πλην clubόβιοι φοιτητές από ένα μέλος της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. στους Νέους Φακέλους

Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα!

Σήμερα δε θα καταπιαστώ με ένα αμιγώς θέμα της οδοντιατρικής σχολής και δη πρωτοετών, αλλά θα αναφερθώ στην κατάθεση της άποψης εκπροσώπου της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. για το θέμα της κατάληψης της πρυτανείας του Α.Π.Θ. από μέλη των Ε.Α.Α.Κ. σχετικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση της συνδικαλίστριας καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Το βίντεο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.

Θα κινηθώ σε 5 σημεία σχολιάζοντας τα όσα λέει ο κύριος Θέμης Ασθενίδης που ανήκει στη Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. μεταπτυχιακού:

Σημείο 1o:


Αρχικά, ισχυρίζεται ότι "οι αριστερές παρατάξεις προσπαθούν να φάνε όσο περισσότερο χρόνο είναι δυνατόν, ώστε να απηυδήσουν οι φοιτητές και τελικά να φύγουν από τις συνελεύσεις, ώστε να πλειοψηφήσουν οι αριστεροί". Ωστόσο, τουλάχιστον στη δική μας σχολή, όλοι γνωρίζουμε πως η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. συνήθως προσπαθεί να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ολοκλήρωση της συνέλευσης για να προλάβουν τα στελέχη της να ειδοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και να ψηφίσουν υπέρ του πλαισίου της. Εννοείται πως μία κατάληψη δεν μπορεί να είναι νόμιμη. Τουλάχιστον σε αυτό το σημείο είναι σωστός. Όμως τις περισσότερες φορές η κατάληψη καταλήγει να είναι το μοναδικό μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων των φοιτητών, όταν αυτό γίνεται με την έγκριση της πλειοψηφίας.

2ο σημείο:


Θεωρώ πως όντας στο πανεπιστήμιο, δεν ευσταθεί πλέον το επιχείρημα του χαβαλέ και του να χάσουμε το μάθημα. Δεν πρόκειται περί λυκείου, όπου δεν υπάρχει επίπτωση στη σχολική χρονιά, καθώς όλοι συνειδητοποιούν πως οφείλουν να αναπληρώσουν τα χαμένα μαθήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται(παράταση εξαμήνου, διπλή εξεταστική το Σεπτέμβριο).

3ο σημείο:


Μου προξένησε μεγάλη απορία τι εννοεί ο κύριος Ασθενίδης όταν αναφέρει πως
"οι φοιτητές ως μέλη του εκλεκτορικού σώματος ερχόμαστε(εδώ και ένα χρόνο όλοι,παλαιότερα μόνο οι παρατάξεις) σε συνδιαλλαγή με τους προέδρους των τμημάτων και τον πρύτανη..."
Όσο κι αν δε θέλω να το πιστεύω, θεωρώ και με βάση αυτά που γνωρίζω, ότι δεν ισχύει μόνο η αξιολόγησή τους μέσω της ψηφοφορίας, καθώς και τα διάφορα αλισβερίσια που όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν, αλλά ουδείς μπορεί να αποδείξει.

4ο σημείο(και ίσως το καλύτερο!):


Η εκπομπή καταλήγει στην ανυπαρξία των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε σχέση με το θέμα της κατάληψης της πρυτανείας του Α.Π.Θ., καθώς δεν υπήρχε ούτε μία ανακοίνωση σχετική με αυτό το θέμα ούτε μια κινητοποίηση των μελών των 2 μεγάλων κομματικών παρατάξεων.....
Το μόνο που υπήρχε στο πανεπιστήμιο ήταν οι (πολλές και επαναλαμβανόμενες) αφίσες για τα διάφορα parties τους σε club της πόλης. Γιατί, καλός ο συνδικαλισμός και τα ζητήματα που θίγουν άμεσα πολλούς(ας μην ξεχνάμε ότι για μερικές ημέρες οι κεντρικές γραμματείες των σχολών ήταν κλειστές δυσχεραίνοντας τη ζωή πολλών φοιτητών), αλλά τα parties φέρνουν χρήματα στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ και στην ΟΝΝΕΔ και τη Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις οποίες ανήκουν αντίστοιχα.
Το ότι δεν πήραν καμία θέση τελικά για το θέμα σημαίνει πολλά.... Ίσως απλά, δεν υπάρχουν στο πανεπιστήμιο για να παράγουν πολιτική και ιδέες, αλλά για να υιοθετούν τις αδιάσπαστες γραμμές που επιβάλλονται από την κεντρική τους διοίκηση, όπως επίσης να διασφαλίζουν μονάχα το συμφέρον τους ενάντια στον απλό φοιτητή.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ χρησιμοποιεί ως δικαιολογία μη ύπαρξης των πολιτικών θέσεων σε εμφανή σημεία το γεγονός "ότι τα αυτιά των φοιτητών δεν είναι έτοιμα να ακούσουν πολιτικές θέσεις και οι περισσότεροι είναι αδιάφοροι, αν όχι απολιτίκ". Σε αυτήν την άποψη έχει δίκιο.

Ωστόσο, αυτό που αποφεύγει να επισημάνει είναι ότι γι' αυτό φταίνε οι παρατάξεις και η συμπεριφορά τους μέσα στο πανεπιστήμιο με πρωτοστάτες τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Όταν προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις ψήφους των φοιτητών έχοντας υποψηφίους από όλες τις (μεγάλες) παρέες των συμφοιτητών σου(χωρίς να είναι ικανοί και άξιοι), κάνουν συνέχεια κεράσματα ποτίζοντας φθηνό και επικίνδυνο αλκοόλ μελλοντικούς συναδέλφους σου και μοιράζουν SOS, ώστε από τα 18 τους οι φοιτητές να νιώθουν υποχρέωση(η λεγόμενη πελατειακή σχέση), τότε δεν προάγεται η πολιτική σκέψη και δεν επιτυγχάνεται η ποθητή πολιτικοποίηση, αλλά οι φοιτητές μετατρέπονται σε θεατές(ή πιόνια αν προτιμάτε) που απλά παρακολουθούν ένα χιλιοπαιγμένο έργο, χωρίς ουσία.
Επίσης, στις συνελεύσεις τα άτομα που μπαίνουν το τελευταίο 15λεπτο στο αμφιθέατρο, απλά για να ψηφίσουν ΔΑΠ, έχουν ακούσει τις θέσεις της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ.? Όσοι θα την ψηφίσουν τώρα στις εκλογές της 13ης Μαΐου , τις γνωρίζουν?

Μάλλον πρέπει να εκφράσω τις σοβαρότατες αμφιβολίες μου..........


5ο σημείο:



Πουθενά ο ίδιος δε φροντίζει να μας ενημερώσει για τις θέσεις της παράταξης στην οποία ανήκει επί συγκεκριμένου ζητήματος! Μάλλον δεν έχουν μπει στον κόπο στη ΔΑΠ και πιθανότατα και στην ΠΑΣΠ να ασχοληθούν με ένα φλέγον θέμα που ταλαιπώρησε και πολύ πιθανόν να ταλαιπωρήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο μέλλον! Επίσης, το σημείο, όπου τονίζει ότι "πολλοί το πανεπιστήμιο το αντιμετώπιζαν ως χώρο πολιτικής ανέλιξης"(όταν ήταν νεότεροι και είχαν περισσότερα όνειρα) καταδεικνύει, κατά τη γνώμη μου, ότι πολλοί ασχολούνται με τις 2 μεγάλες παρατάξεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την αναρρίχησή τους στην ιεραρχία των κομμάτων και όχι να προσφέρουν πραγματικά για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολές και το πανεπιστήμιο ως σύνολο!Αυτό δείχνει πολλά και για τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις......


Φυσικά με τον ίδιο το μέλος της ΔΑΠ δεν έχω κάτι προσωπικό. Τις απόψεις του επιχειρώ να κρίνω από τη δική μου σκοπιά και ως εκεί.

Αυτά προς το παρόν!Τα λέμε στα αμφιθέατρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου