3/3/09

Φάκελος:Επιτροπή 1ου Έτους

Πριν μπω στο κυρίως θέμα, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δε θέλω να συνδεθώ με καμιά παράταξη - κομματική ή ανεξάρτητη - της σχολής μας, παρότι η αναφορά μου στο θέμα είναι πολύ κοντινή στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Ο., την οποία και μπορείτε να βρείτε εδώ και δε σκοπεύω να αναπαράγω.

Καταρχάς, η επιτροπή έτους είναι το συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών κάθε έτους, το οποίο ρυθμίζει τα θέματα των φοιτητών του κάθε έτους που τους αφορούν συνολικά(Πρόγραμμα σπουδών, Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, Πρόγραμμα εξεταστικής). Η διαφορά στην ανάδειξη της επιτροπής στο 1ο έτος σε σχέση με τα επόμενα έτη εντοπίζεται στο ότι καθένας έχει τη δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα για την επιτροπή χωρίς να βρίσκεται υπό τη σκέπη κάποιας παράταξης, όπως συμβαίνει στις φοιτητικές εκλογές κάθε χρόνο.

Φέτος όμως,
υπάρχει μια σημαντική και πρωτοφανής ταυτόχρονα διαφορά:

Ενώ
η εξεταστική του Φεβρουαρίου έχει σχεδόν τελειώσει, επιτροπή 1ου έτους δεν έχει ακόμα αναδειχθεί! Πολλοί, θα βρουν δικαιολογία σε αυτήν την αδιαφορία που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα τα γνωστά σε όλους μας γεγονότα του Δεκεμβρίου που προκάλεσαν αναταραχή στα Πανεπιστήμια, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο σε αυτούς, εγώ θα αντιπαραθέσω το επιχείρημα ότι η επιτροπή έτους θα έπρεπε να υπάρχει εκλεγμένη από τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου! Δηλαδή, πολύ καιρό προτού συμβεί η οποιαδήποτε αναταραχή!
Μάλιστα, καταφέραμε να ξεπεράσουμε μέχρι και την Ιατρική σε αναλγησία(όπου κατά γενική ομολογία μεταξύ των παρατάξεων επικρατεί μεγαλύτερη ένταση)! Οι συνάδελφοι μας του 1ου έτους της Ιατρικής Α.Π.Θ. είχαν αναδείξει την επιτροπή έτους εκείνη την περίοδο κι εμείς ακόμα και τώρα αναρωτιόμαστε!

  • Ευθύνη των παρατάξεων;
Η Ε.Α.Κ.Ο. κατηγορεί τη Δ.Α.Π. και την Π.Α.Σ.Π. ότι δεν προσήλθαν στη συνάντηση που είχαν κανονίσει, ώστε να οριστεί συνέλευση 1ου έτους για την ανάδειξη της αντίστοιχης επιτροπής.
Εμένα, προσωπικά, δε με ενδιαφέρει αν και πόσοι τελικά εμφανίστηκαν στην προγραμματισμένη τους συνάντηση, αλλά γιατί εμείς ως πρωτοετείς, χρειάζεται να περιμένουμε τις δράσεις των παρατάξεων για να αναδείξουμε το συνδικαλιστικό μας όργανο, το οποίο, θεωρητικά, είναι ανεξάρτητο και δρα ανεπηρέαστο και θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στην καλύτερη κατανομή των μαθημάτων στην 1η εξεταστική.

  • Τις ίδιες τις κομματικές παρατάξεις τις συμφέρει να γίνει μια γρήγορη ανάδειξη της επιτροπής έτους λίγο μετά την αρχή του Α' εξάμηνου;

Παρότι πολλοί θεωρούν πως είναι μια πρώτη ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους μέσα στο 1ο έτος και να πανηγυρίσουν ή να προβληματιστούν για την επιρροή τους στους νεοεισαχθέντες, κατά τη γνώμη μου, δεν τους συμφέρει καθόλου η διεξαγωγή εκλογών για την επιτροπή έτους τόσο νωρίς.


Και φυσικά εξηγούμαι:


Οι παρατάξεις δεν έχουν προλάβει ακόμα να κάνουν τα "απαραίτητα" κεράσματα στους πρωτοετείς(είτε αυτά λέγονται μπουκάλια στα μπουζούκια είτε ποτά και σαμπάνιες σε bar-club της λεωφόρου Νίκης είτε σφηνάκια στο Hotel είτε ακόμα και κρασιά στην Άθωνος) που μπορεί να αποβούν καθοριστικά για την επιρροή τους στις πολιτικές πεποιθήσεις του πρωτοετή, ούτε έχουν καταφέρει να τους εισάγουν στην έννοια της μεγάλης παρέας! Επομένως, και αυτή ακόμα είναι μια αιτία που καθυστερούν σημαντικά τη διεξαγωγή των εκλογών του 1ου έτους.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, στερούν από αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με το συνδικαλισμό στα πλαίσια της σχολής, το δικαίωμα της ανεξάρτητης υποψηφιότητας, καθώς, από εδώ και στο εξής στα επόμενα έτη, είναι υποχρεωμένοι να χρωματιστούν πολιτικά, ώστε να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Ακόμα και τώρα, με τις εκλογές του Απριλίου ή Μαΐου να πλησιάζουν χρονικά, θεωρώ πως έχει μεγάλη αξία η ανάδειξη της επιτροπής του έτους μας, καθώς μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα θέματα που μας απασχολούν με πρώτο και σημαντικότερο το πρόγραμμα του Β' εξαμήνου. Παρότι χάθηκε η ευκαιρία για το πρόγραμμα της εξεταστικής, ας ελπίσουμε να μη συμβεί κάτι παρόμοιο και για άλλα θέματα που μας αφορούν συνολικά.

Τέλος, ο Σύλλογος Φοιτητών οφείλει να ορίσει μια ημερομηνία σταθερή για τη διεξαγωγή εκλογών για την επιτροπή 1ου έτους λίγο καιρό μετά την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, και όχι όλοι να αναμένουμε αν τελικά, η Π.Α.Σ.Π. ή οποιαδήποτε άλλη παράταξη - κομματική ή μη - αποφασίσει να προσέλθει σε συνάντηση, ώστε να υπάρξει συνεννόηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αυτά προς το παρόν!Καλή επιτυχία στο τέλος της εξεταστικής!

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/3/09, 6:41 μ.μ.

    περα απο το οτι συμφωνω με το κειμενο 100% μια μικρη παρατηρηση απο εμενα επειδη ειμαι μελος του ΔΣ..
    αν ΔΕΝ πραγματοποιηθουν εκλογες 1ου ετους δεν προκειται να συσταθει επιτροπη του ετους σας μεχρι τον σεπτεμβριο..Αυτο γιατι οι τακτικες εκλογες που ισως να γινουν συντομα εχουν ισχυ απο τον Σεπτεμβριο του 09..δλδ ο,τι επιτροπη και να βγαλει το ετος σας στις 'μεγαλες΄ εκλογες αυτη θα αρχισει να ισχυει απο του χρονου..Αντιθετα με τις εσωτερικες σας εκλογες που θα εχουν αμεση εφαρμογη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/3/09, 7:55 μ.μ.

    Τα γεγονότα του Δεκέμβρη είναι γεγονός ότι καθυστέρησαν τις εκλογές του πρώτου έτους και όχι μόνο. Τα γεγονότα έσκασαν μάλιστα αρχές Δεκέμβρη. Και δικαιολογούν την καθυστέρηση του συλλόγου να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για την επιτροπή 1ου έτους. Από κει και πέρα όντως (και κατά την προσωπική μου άποψη) υπήρξε μια καθυστέρηση μέσα στο Νοέμβριο. ΆΡΑ όντως δε γινόταν να γίνουν οι διαδικασίες αυτές μέσα στο Δεκέμβριο ΚΑΙ ταυτόχρονα ο σύλλογος καθυστέρησε να ορίσει ημερομηνία, πριν ή και μετά τα Χριστούγεννα-Δεκέμβρη. Από κει και πέρα, το να βλέπαμε ένα πρώτο έτος να παίρνει μια πρωτοβουλία και να ορίζει τις διαδικασίες μόνο του, θα ήταν ότι πιο ευχάριστο (αν όχι για όλους, για αρκετούς). Είναι όμως πραγματικά πάρα πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο! Απ’ όσο θυμάμαι και απ’ όσο γνωρίζω, σ’ ένα πρώτο έτος ελάχιστα είναι τα άτομα που προβληματίζονται με τα όποια προβλήματα έχει το έτος και κατ’ επέκταση η σχολή. Οπότε χρειάζεται ένα «σπρώξιμο» από το ΔΣ , δυστυχώς η ευτυχώς. Επίσης, μιας και συμμετέχω στην ΕΑΚΟ, η ανακοίνωση του σχήματος βγήκε για να δείξει και τη στάση της αλλά και τη στάση των υπολοίπων παρατάξεων, απέναντι στη λογική της αποκομματικοποίησης των συνδικαλιστικών οργάνων της σχολής μας. Είναι μια βασική πρόταση και στόχος της ΕΑΚΟ εδώ και χρόνια η οποία φέτος έχει και τη στήριξη μιας πρωτοβουλίας φοιτητών της σχολής μας, παιδιών εκτός του σχήματος. Εννοείται πως ξεβολεύει αρκετούς φοιτητοπατέρες και συνδικαλισταράδες κομματικών παρατάξεων της σχολής. Άλλα, άλλο καπέλο αυτό…
    Όσον αφορά τις κομματικές παρατάξεις…όντως φέτος δεν πολυσυμφέρει να γίνουν πλέον οι εκλογές και φυσικά δεν τους συμφέρει να γίνουν πολύ νωρίς. Ειδικά όχι πριν τα «απαραίτητα» κεράσματα όπως σωστά αποκαλείς. Σε δεύτερη φάση όμως, αν γινόταν οι εκλογές πριν τα Χριστούγεννα θα καταλάβαινες τι χαμός γίνεται και εκείνη τη μέρα(την προηγούμενη μάλλον…)
    Τα τηλέφωνα και οι συνεννοήσεις (για στήριξη των κομματικών παρατάξεων και βασικά από ΠΑΣΠ-ΔΑΠ – για ΠΚΣ και ΑΡΕΝ δεν γνωρίζω κάτι) θα είχαν χτυπήσει ΚΟΚΚΙΝΟ! Το ζούσα πέρυσι…
    Εν τέλει, θα ως ΕΑΚΟ θα κάνουμε άλλη μια κίνηση να γίνουν οι εκλογές αυτές. Αλλά μακάρι να τα καταφέρετε μόνοι σας συνάδελφοι του 1ου έτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή