29/3/09

Ωρολόγιο πρόγραμμα 1ου έτους

Καλησπέρα σε όλους!

Το 2ο εξάμηνο έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα για το 1ο έτος(9 Μαρτίου), ωστόσο μετά και από τόσο καιρό τα προβλήματα καλά κρατούν......Θα επικεντρωθώ σε ένα μεγάλο αγκάθι που είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα των αμφιθεατρικών μαθημάτων.

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, φέτος έχει καθιερωθεί η λεγόμενη ζώνη των αμφιθεάτρων(10-1) στην Ιατρική σχολή. Στη διάρκεια αυτής, οι έδρες είναι υποχρεωμένες να τοποθετήσουν τις παραδόσεις τους, ώστε ταυτόχρονα να μην υπάρχει και επικάλυψη μεταξύ τους. Αυτό το σύστημα λειτουργεί ιδανικά για τους φοιτητές ιατρικής, οι οποίοι είναι και άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως είναι φυσικό. Ωστόσο, για εμάς που είμαστε κατ'ουσίαν "φιλοξενούμενοι" στην Ιατρική, δεν υπάρχει η συγκεκριμένη πρόνοια.
Αναλυτικότερα, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει ανατρέχοντας στο φετινό οδηγό σπουδών, στο Β' εξάμηνο οι πρωτοετείς φοιτητές Οδοντιατρικής είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν μαθήματα που οι φοιτητές Ιατρικής πραγματοποιούν σε 2 διαφορετικά εξάμηνα(Α' και Γ'). Το γεγονός αυτό, οδηγεί αναπόφευκτα σε επικάλυψη των αμφιθεατρικών παραδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, επικαλύπτονται μεταξύ τους τα αμφιθέατρα της Γενετικής και της Ιστολογίας ΙΙ, όπως επίσης της Βιοχημείας Ι και Ανατομικής ΙΙΙ. Ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές που επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν, ώστε να οργανώσουν καλύτερα το διάβασμά τους, υποχρεώνονται αναγκαστικά να αποκλείσουν την παρακολούθηση στα 2 από τα 4 μαθήματα!!! Στην ουσία λοιπόν, μας αναγκάζουν να αισθανόμαστε ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Εφόσον η σχολή μας είναι μια ανεξάρτητη σχολή, οφείλει να διευθετήσει αυτό το πρόβλημα, χωρίς να περιμένει την παρέμβαση άλλων εξωτερικών παραγόντων, όπως οι καθηγητές που ρυθμίζουν το πρόγραμμα της Ιατρικής.


Εδώ ακριβώς προκύπτουν ορισμένες απορίες:

Η νεοεκλεγείσα επιτροπή έτους γιατί αδρανεί σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα? Τα άτομα που έθεσαν υποψηφιότητα και τελικά εξελέγησαν είχαν ως βασικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων του έτους. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, δείχνουν αδιαφορία, καθώς κανείς δε γνωρίζει αν έχουν μεριμνήσει για την επίλυση του φλέγοντος αυτού θέματος. Μήπως απλά, ήθελαν να μετρήσουν τη δύναμη τους με στόχο τις εκλογές του Μαΐου?

Είναι αρκετά πιθανό να διαβάσουν αυτό το κείμενο και φοιτητές μεγαλύτερων ετών και να χαμογελάσουν ειρωνικά, καθώς μέχρι πέρσι υπήρχαν επικαλύψεις εργαστηρίων και αμφιθεάτρων! Όμως, πιστεύω ότι πρέπει να επιζητούμε συνεχώς τη συνεχή βελτίωση των πραγμάτων κι όχι να παραμένουμε στάσιμοι σε δεδομένες καταστάσεις.....

Τα λέμε στα αμφιθέατρα!

11 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι το σημείο που αναφέρεσαι στην επιτροπή έτους είναι άστοχο, καθώς δε γνωρίζεις σχετικά με τη δράση της επιτροπής ορισμένα γεγονότα. Έχοντας έρθει σε επαφή με την υπεύθυνη του προγράμματος, πήραμε την απάντηση ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή. Αυτό συμβαίνει, γιατί το πρόγραμμα καθορίζεται από την Ιατρική και συμμετέχουμε κι εμείς στα μαθήματά τους. Οι ίδιοι θεωρούν πως η κατάσταση θα μεταβληθεί με αλλαγή του προγράμματος σπουδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών... έχει καταντήσει σήριαλ...

    Έχει φτάσει Απρίλιος και ακόμα να τεθεί προς συζήτηση το νέο προσχέδιο... Μα τι περιμένουν; Να εξοντωθεί η υπομονή και του τελευταίου φοιτητή που ταλαιπωρείται από αυτή την κατάσταση που επικρατεί;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως μεγαλύτερος χαμογέλασα όταν το διάβασα όχι όμως από ειρωνεία. Γέλασα, όπως και τότε, γιατί μου είναι αδύνατο να πιστέψω πως μπορεί να υφίσταται ένα τέτοιο άθλιο σύστημα εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακό ίδρυμα, σε χώρα-μέλος της Ε.Ε. εν έτει 2009.

    Η ρίζα του κακού εντοπίζεται στην συνειδητά αρνητική στάση που τηρούν οι κρατούντες στην Σχολή μας οι οποίοι λόγω συμφερόντων αρνούνται ή τέλος πάντων τοποθετούν εμπόδια στην εφαρμογή της πλέον λογικής λύσης, η οποία δεν είναι άλλη από την δημιουργία τμήματος Βασικών Ιατρικών Επιστημών που να πρόσκειται αποκλειστικά στην Οδοντιατρική Σχολή.

    Όσον αφορά την επιτροπή έτους όπως ήρθαν τα πράγματα τα περιθώρια κινήσεων στο συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένα. Παρ' όλα αυτά καλό θα ήταν η επιτροπή να προνοήσει από τώρα για τον επόμενο χρόνο. Όχι φυσικά για να λύσει το πρόβλημα αλλά για να περιορίσει τουλάχιστον την προβλεπόμενη ταλαιπωρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρχικά θα συφωνήσω με τον Πιλ και με τον Bfg. Αλλά δεν θα μείνω στην δράση της Επιτροπής. Δεν μπορώ να καταλάβω το ύφος του συγγραφέα του συγκεκριμένου κειμένου. Θα έλεγα οτι ακυρώνει την λειτουρεία της επιτροπής χωρίς προφανή λόγο, στηριζόμενος σε πράγματα της φαντασίας του. Αναφέρεται στην αδράνεια της επιτροπής όταν έχουμε έρθει σε επαφή με όλους όσους σχετίζονται με το γνωστό και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα της επικάλυψης. Διάβασα πράγματα απίστευτα όπως ο λόγος της συμμετοχής στην προσωρινή επιτροπη 1ου έτους ήταν για να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας... ΠΟΥ? στην επιτροπή έτους, ένα απο τα ελάχιστα όργανα στην σχολή μας που δεν σχετίζονται με παρατάξεις. Να μην αναφερθώ στο γεγονός οτι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής δεν θα κατεβούν στις εκλογές του Μαϊου. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τον σκοπό αυτού του άρθρου, πόσο μάλλον όταν γράφεται απο έναν συμφοιτητή μας, ο οποίος υποτίθεται οτι πράττει προς το κοινό όφελος όλων. Πολύ σωστά έκανε και σημείωσε το υπαρκτό πρόβλημα των επικαλύψεων των αμφιθεάτρων αλλά θεωρώ αδικαιολόγητη την ξαφνική επίθεση στην επιτροπή. Παρακαλώ λοιπόν να προηγείται μια σχετική έρευνα πριν απο οποιαδήποτε μελλοντική ανακοινώση. Και σκοπός μας δεν είναι να δείχνουμε στους συμφοιτητές μας οτι ασχολούμαστε με τα ζητήματα του έτους, αλλα να φέρνουμε αποτελέσματα όπου αυτά είναι εφικτά.

    Than Tsiak, Melos epitropis 1ou etous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά έγινε η διευκρίνηση από τα μέλη της επιτροπής ότι έγιναν κινήσεις και επαφές αλλά δυστυχώς αντίκρισμα.

    Απο κει και πέρα είναι προφανές ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα της Σχολής μας, στο οποίο οφείλεται η άγνοια του FoititisDent και κατ' επέκτασιν η υποψία του για αδράνεια και η καχυποψία του για τα μέλη της επιτροπής.

    Το πρόβλημα αυτό, είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των επιτροπών ετών και των φοιτητών στα αντίστοιχα έτη. Συναντήσεις της επιτροπής με τους φοιτητές για γνωριμία αλλά κυρίως για να συζητηθούν τα προβλήματα και οι ιδέες για τη λύση τους έπρεπε να καθιερωθούν σε τακτική βάση. Αυτό είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/3/09, 3:01 μ.μ.

    Όλα καλά εκτός από ένα σημείο κύριε Than Tsiak:

    Εφόσον η επιτροπή έτους είναι ένα τόσο αθώο όργανο, γιατί η κομματική γραμμή στην ψηφοφορία; Ή μήπως έτσι γινόταν και στις ψηφοφορίες για δεκαπενταμελές στο σχολείο;

    Foul o foititisdent αλλά foul κι εσύ. το να υποτιμάς τη νοημοσύνη των υπολοίπων δεν είναι λιγότερο αξιοκατάκριτο.
    Η επιτροπή έτους δεν πρέπει να ενημερώνει για τις πράξεις τις; Δε θα ήταν καλή ιδέα εφόσον είναι τόσο εύκολο να υπάρχει μια σελιδα facebook η blog να μας ενημερώνει σχετικά;

    Για την επιτροπή έτους ένα πραγματάκι ακόμη: η λογική λέει ότι αν και οι επικαλύψεις δεν μπορουν να εξαφανισθούν μπορούν να μειωθούν απο επικαλύψεις μαθημάτων σε επικαλύψεις μερικών ωρών και αν μιλούσατε σε προεδρείο ιατρικής και οδοντιατρικής μια διαδικαστική λύση σίγουρα θα ήταν εφικτή έστω για του χρόνου πριν φέρετε το πρόγραμμα σπουδών άνω κάτω.

    Τέλος να υποθέσω ότι μελλοντικά δε θα υπογράψει κανένα μέλος της επιτροπής έτους ως εκπρόσωπος παράταξης;Τα γραπτά μένουν φίλοι μου


    Ironman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/3/09, 4:45 μ.μ.

    ANYPAPKTES ANYSIXIES OPOS OLOI GNORIZOUN KANEIS DE PAEI AMFITHEATRA KAI TO ZITIMA POU TETHIKE DEN IFISTATAI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα σταθώ κυρίως στο τελευταίο σχόλιο που μου προκαλεί αηδία....Εδώ φαίνεται η αδιαφορία όσων ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτη τους και όχι για το κοινό καλό....

    @Than tsiak: Όταν δεν είναι δυνατό να σε βρω στη σχολή εσένα και τους υπόλοιπους της επιτροπής για να ενημερωθώ επί του θέματος, τι περιμένεις? Από ότι βλέπω προσπαθήσατε, όπως γράφει και ο PIL. Ωστόσο,αυτή η προσπάθεια δεν είχε αντίκρυσμα δυστυχώς(χωρίς δική σας υπαιτιότητα φυσικά).
    Συμφωνώ με τα όσα γράφει ο B.G.F.. Είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα εν έτει 2009 σε μια σοβαρή σχολή. Επίσης ο Ironman έχει δίκιο σε ό,τι γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σαν μελος επιτροπης 1ου ετους δηλωνω πως ειμαστε ανοιχτοι σε καθε γονιμη κριτικη-προταση για την επιλυση των προβληματων του ετους μας.Μια κριτικη ομως που θα βασιζεται σε συγκεκριμενα γεγονοτα που ο φοιτητης dent θα εχει διασταυρςσει πρωτα, αφου προχωρησει σε ενα τοσο σοβαρο γεγονος οσο μια δημοσια καταγγελια.το δημοκρατικο σου δικαιωμα για κριτικη δεν σου το αφαιρει κανενας αλλα αυτο απεχει παρα πολυ απο το σφετερισμο που σ δινει η ανωνυμια σου ωστε να εξαπωλυεις ανυποστατες κατηγοριες.Οι συναδελφοι PIL κ than tsiak εξηγησαν τις ενεργειες που εχουμε κανει.Το γεγονος οτι δεν οδηγησαν στο επιθυμητο αποτελεσμα μας λειπει ολους κ οχι μονο εσενα.Αυτό δεν σημαινει οτι τ παραταμε κ οτι σταματαμε να διεκδικουμε αυτο που τις περισσοτερες φορες θα επρεπε να θεωρειται αυτονοητο.Ειναι επιεικως γελοίο να υποστηριζεις οτι δεν μπορεις να μας βρεις στη σχολη διοτι στο συνολο μας εχουμε καθημερινη παρουσια τοσο σε εργαστηρια και αμφιθεατρα οσο και στο χωρο της οδοντιατρικης σχολης.Επισης επειδη κατανοουμε την αναγκη σου για ενημερωση θα μπορουσες καλλιστα να ερθεις σε επαφη μαζι μας πριν κανεις τη συγκεκριμενη δημοσιευση αλλα ακομη και τωρα αυτο βρισκεται στο χερι σου(εστω και μεσω facebook) γιατι εσυ επιλεγεις να κρατας την ανωνυμια σου, πραγμα απολυτα σεβαστό.τονιζω για ακομη μια φορα οτι ειμαστε ανοικτοι σε ολες τις προτασεις και στον οποιο διαλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως προείπα, δεν έχει τύχει να βρω εσένα ή κάποιον από τους υπόλοιπους της επιτροπής στη σχολή. Νομίζω πως αντί να σας ψάχνω, μια ανακοίνωση θα ήταν το καλύτερο είτε μέσω facebook είτε στη σχολή.Ξαναδήλωσα mea culpa. Βέβαια, εσείς εστιάζετε στο ότι αναφέρομαι στη δράση της επιτροπής. Όπως μπορείς να διακρίνεις πιστεύω, δεν κατηγορώ κανέναν σας!Αντίθετα, είναι ενθαρρυντικό το ότι δράσατε.Διατυπώνω ορισμένες ερωτήσεις και είναι καλό ότι σε αυτές δόθηκαν απαντήσεις, ώστε όλοι όσοι παρακολουθούν αυτόν τον ιστότοπο να έχουν μια απάντηση.....Γιαυτό μην αρχίζετε τις επιθέσεις. Δε βοηθούν σε τίποτα και είναι ανώφελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια ταπεινή συμβουλή. Όσο πιο ενωμένοι παραμείνετε σαν έτος τόσο καλύτερα θα λύνετε τα προβλήματα σας και τόσο καλύτερα θα περνάτε στη Σχολή. Για αυτό παρά να αλληλοκατηγορείστε (στο βαθμό που αυτό έγινε) με αφορμές και αιτίες που από ότι φαίνεται δεν έχουν να κάνουν με εσάς αλλά εντοπίζονται στο σύστημα, θα ήταν πολύ πιο βοηθητικό να αναπτύξετε όσο το δυνατό καλύτερη επαφή και επικοινωνία.

    Τότε και η ενημέρωση θα υπάρχει και η συζήτηση για λύση προβλημάτων και αποφυγή παρεξηγήσεων θα γίνεται. Και τέλος όσο πιο ενωμένοι θα είσαστε ως έτος τόσο πιο εύκολα θα διακρίνονται συμπεριφορές που εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων..και όχι των συμφοιτητών σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή